Home    Nieuws. Het schip. Bemanning Foto,s  Historie   Links

In 1965 doet het skūtsje van Woudsend voor het eerst mee aan de SKS wedstrijden. Woudsend eindigt als zevende in 1965. In 1966 gaat het een stuk beter. Klaas van der Meulen eindigt als derde achter Rintje Ritsma van Lemmer en Ulbe Zwaga. Hij weet dat jaar in Earnewāld te winnen. Naast hem achter op het skūtsje heeft Klaas van der Meulen Fokke Wijkstra te zitten en verder op het schip zit o.a. Tjitte Brouwer.

1967 is het laatste jaar van Tjitte Bouwer op het skūtsje van Woudsend. De skūtsjekommissie van de Gerben van Manen vraagt Tjitte Brouwer als schipper op hun skūtsje. In 1970 weet Klaas van der Meulen in Elahuizen een SKS wedstrijd te winnen en 1971 in Terherne. In 1972 weet Hij weer in Earnewāld te winnen.
Klaas van der Meulen heeft een dikke acht jaar mogen mee maken dat hij met zijn eigen skūtsje voor de SKS uit mocht komen.
In 1973 overlijdt Klaas van der Meulen tijdens de SKS wedstrijd bij Stavoren. Wanneer het bekend werd bij de organiserende commissie ging op het startschip de vlag halfstok en werd de wit blauw geblokte vlag gehesen ten teken dat de wedstrijd was afgelast. Woudsend trekt zich terug in 1973.
Er moet nagedacht worden over de opvolging. De drie zonen van Klaas van der Meulen komen overeen dat een ieder zijn kans krijgt om schipper van het Woudsender skūtsje te worden. Afspraak wordt dat alle drie broers dertien jaar schipper zullen zijn te beginnen met Keimpe. Keimpe is de oudste zoon en nog al wat jaren ouder dan de twee andere broers.  Teake zal Keimpe opvolgen en na Teake zal Ype schipper worden. Keimpe van der Meulen neemt in 1974 het roer over. Het skūtsje krijgt een andere naam. "
De Keimpe van der Meulen" wordt veranderd in "De Klaas van der Meulen".
De eerste jaren toen Keimpe aan het helmhout stond waren de resultaten mager. Dit verandert in de tachtiger jaren. In 1981 wordt Keimpe derde en in 1982 is er een tweede plek weggelegd voor het skūtsje van Woudsend. Met aftrek van de slechtste wedstrijd wint Jeen Zwaga van Earnewāld voor Keimpe van der Meulen het kampioenschap. In 1985 weet Keimpe het kampioenschap van de SKS binnen te halen. Het feest wat volgde bij de huldiging in Woudsend was onvergeetlijk.

Teake van der Meulen neemt in 1987 het roer over van zijn broer Keimpe. Teake begint in 1987 sterk. Hij eindigt als derde achter de kampioen Siete Meeter en Jelle Reijenga. In 1989 wordt hij  kampioen van de SKS. 1990 valt Teake net naast de prijzen. Hij wint op Stavoren en wordt tweede op Elahuizen en Sneek. In 1991 neemt hij de kampioenstitel weer mee naar Woudsend.
De jaren na 1991 zijn de resultaten wat minder maar het Woudsender skūtsje is altijd een behoorlijke middenmotor in de groep van veertien. Twee keer kwam het voor dat het skūtsje op een dertiende en veertiende plek eindigde.  1999 is het laatste jaar dat schipper Teake van der Meulen aan het helmhout stond.

Ype van der Meulen neemt in 2000 het roer over van zijn broer Teake. In 2006 wint Ype in Woudsend de S.K.S. wedstrijd. Dit was de eerste overwinning sinds 1968 op het Woudsender thuiswater.
In 2008 wint Woudsend weer , maar nu op de Lemmer. Weinig wind een een warme dag weet Woudsend in een spannende race Bolsward en Joure voor te blijven.
Succes blijft uit. Het lukt niet om voorin te zeilen. Wel zijn er mooie resultaten in wedstrijden buiten de SKS kampioenschappen om. Eind 2012 neemt Iepe van der Meulen afscheid als schipper van het Woudsender Skūtsje,
De afgesproken dertien jaren zitten er op. De jeugd komt aanzet.
Omrop Fryslān maar ook de pers probeert er achter te komen wie de nieuwe schipper wordt.
De familie zwijgt en geeft aan dat zij zelf richting de pers komen met een nieuwe schipper. Het wordt wel duidelijk dat het tussen de broers Mark van der Meulen, Klaas van der Meulen, de neef Teake Klaas van der Meulen en Auke de Groot zal gaan.
Dan wordt het nieuws bekend. Teake Klaas wordt de nieuwe schipper van Woudsend. De derde generatie komt aan het helmhout te staan. In het eerste jaar zeilt Teake Klaas heel onbevangen. Prachtige resultaten maar ook resultaten die hij graag niet had gezien. Een echt leerjaar. In 2014 zeilt Teake Klaas met Woudsend naar een elfde plek bij het SKS kampioenschap. Er komt rust. Woudsend zeilt alle wedstrijden die zijn uitgeschreven.  Haalt mooie resultaten en er zit progressie in.
Allen hopen we op een mooi zeilseizoen en dat ons skūtsje Woudsend mooi mee doet in de wedstrijden die komen.
Na de laatste de wedstrijd in het seizoen besluit Teake Klaas te stoppen.
Hij wordt opgevolgd door zijn neef Klaas van der Meulen.